قاضی منهتن نیویورک به دلیل قوانین ناقص موجود در آمریکا حکمی را صادر کرده است که بر اساس آن گوگل موظف است تمام اطلاعات شخصی مربوط به کاربران "یو تیوب" را در اختیار یک شرکت رسانه ای بزرگ قرار دهد.
شرکت "وایاکام" (Viacom) مالک شبکه تلویزیونی "ام تی وی" و شرکتهای فیلمسازی "پارامانت" و "دیریم وورکس" در مارس ۲۰۰۷ دادخواستی را به دادگاه منهتن نیویورک ارائه کرد. در این دادخواست "وایاکام" گوگل را به انتشار فیلمهای تحت پوشش "حق مولف" با هدف افزایش ترافیک سایت متهم کرد. در این دادخواست گوگل به پرداخت یک میلیارد دلار غرامت متهم شده است.
همچنین "وایاکام" از قاضی خواسته بود که مجوز امکان دسترسی به شماره، آدرس "آی پی"، زمان اتصال و فیلمهای دیده و بارگذاری شده تمام کاربران سایت اشتراک گذاری فیلم "یو تیوب" را صادر کند.
این قاضی سرانجام پس از یکسال و نیم بررسی، این درخواست را درست تشخیص داده و از گوگل خواسته است که این اطلاعات را در اختیار "وایاکام" قرار دهد و به این ترتیب تردیدهای گسترده ای را درخصوص نقض حریم خصوصی کاربران ایجاد کرد.
در حقیقت برپایه این حکم گوگل موظف است تمام اطلاعات مربوط به میلیونها کاربر "یو تیوب" را در اختیار این شرکت قرار دهد. باوجود این گوگل که مجبور به عرضه این اطلاعات شده است تاکید کرده است که تنها وکلای این غول رسانه ای می توانند این اطلاعات خصوصی کاربران یوتیوب دسترسی پیدا کنند.
در این راستا روزنامه "لا رپوبلیکا" مصاحبه ای را با "گلائوکو بنینی" (Glauco Benigni )، روزنامه نگار، کارشناس ارتباطات و مولف کتاب "یو تیوب- تاریخ" انجام داده است. بنینی در این کتاب به شرح چگونگی تولد و توسعه معروفترین سایت فیلم دنیا پرداخته است.
● به نظر شما واقعا یو تیوب توانایی تغییر سناریوی ارتباطات تلویزیونی را دارد؟
▪ ویژگیهای فعلی و سرعت زیاد این سایت از جنبه های مختلف توانایی تغییر صحنه ارتباطات تلویزیونی را دارد. بیشتر این تغییرات در بخش روایت اخبار خود را نشان داده اند. اخباری که دیگر از همه جا حتی از جاهایی که نمایندگان رسمی رسانه های سنتی حضور ندارند به خصوص از جبهه های جنگ می رسند. اما در فضای سرگرمی، یو تیوب وارد مسائلی می شود که کاملا مربوط به صنعت تلویزیون است. به همین دلیل بین رسانه های قدیمی و یو تیوب نزاعهای جدی و گسترده ای در گرفته است.
‌ ● به نظر شما آیا امکان ترکیب عملکرد این فناوری نوین و رسانه های قدیمی وجود دارد؟
▪ بله. به خصوص به خاطر فناوری. سیستمهای جدیدی ضبط تصاویر متحرک و به خصوص دوربینهای تلفن همراه، ورود آسانتر صدها میلیون نفر به اینترنت از راه پهنای باند و نرم افزارهای جدید تدوین و تبدیل ویدیوکلیپها موتور جدید و بسیار پرقدرت ارتباطات است. مضامین چندرسانه ای در حقیقت همیشه خودشان بوده اند و فیلمهایی که روی یو تیوب پخش می شوند از همان روشهای سنتی دفاع می کنند چرا که یو تیوب می تواند حداکثر مدت ۱۰ دقیقه از هر فیلم را پخش کند و هر کلیپ از یک سبک ناگهانی و اتفاقی حمایت می کند و تمام کسانی که وارد یو تیوب می شوند این را می دانند اما درحال حاضر بسیاری از تهیه کنندگان هالیوود این سایت را متهم به نقض حق مولف (کپی رایت) کرده اند.
‌● به چه روشی گوگل می تواند در مقابل فشار کسانی که معتقدند حق مولف بسیاری از فیلمهای نشان داده شده در این سایت رعایت نمی شود مقاومت کند؟
▪ گوگل به شدت در مقابل مدعیان و درخواست غرامت مقاومت می کند به خصوص درخواست غرامتی که وایاکام ارائه و از دادگاه تقاضای یک میلیارد دلار کرده است. یو تیوب برپایه برخی از ضوابط قانون حق مولف مصوب ۱۹۹۸ که از سوی بیل کلینتون، رئیس جمهور وقت آمریکا و ال گور مطرح شد فعالیت خود را انجام می دهد. در حقیقت این قانون پیش بینی می کند که مضامین رسانه ای حتی مسروقه می توانند آزادانه در وب پخش شوند. به این ترتیب یو تیوب به مدت سه سال و نیم موفق شد به راه خود ادامه دهد. اما اکنون وکلای وایاکام این ادعا را مطرح کرده اند و از سویی دیگر وکلای گوگل می گویند که کلیپهای مسروقه وارد این یو تیوب نمی شوند. در هر حال تا زمانی که کاخ سفید ضوابط "استفاده منصفانه" و "لنگرگاه امن" زیر چتر قانون حق مولف را اصلاح نکند این موارد دیده می شود.
‌● از دید شما استراتژی گوگل با یو تیوب چیست؟
▪ ادغام استراتژیک گوگل و یو تیوب مختلف هستند. در زمان خرید یو تیوب در اکتبر ۲۰۰۶ گوگل از مزایای مالی زیادی لذت برد به طوری که بسیاری از سهامداران و سرمایه گذاران بورس در این خرید سرمایه گذاری کردند. در حدود یک سال ارزش سهام گوگل تا حد چشمیگری افزایش یافت اما پس از آن بعضی از غولهای رسانه های قدیمی مثل جنرال الکتریک و حتی مایکروسافت و گروه خبر رابرت مردوخ فهمیدند که ارتباط میان بزرگترین موتور جستجوی دنیا و بزرگترین شبکه اجتماعی جهان می تواند رهبری غیر قابل تصوری را در عرصه تبلیغات آنلاین به گوگل اعطا کند. به این ترتیب بزرگترین جنگ عصر دیجیتال آغاز شد.

حریم خصوصی کاربران جهانی "یو تیوب" قربانی قوانین ناقص کاخ سفید